Галактостаза в постпарталния период – възможности за профилактика и лечение с хомеопатични лекарства


Д-р Иван Енев, Център за обучение и развитие на хомеопатията
Презентация от VI национална конференция по клинична хомеопатия с международно участие в Албена 2007 г.Желанието на родителите да кърмят детето си значително нараства през последните години. Това е резултат както на промотивната дейност на различни програми, така и на осъзнаването на предимствата на кърмата сравнена с всички останали хранителни формули и най-вече що се отнася до формирането на имунитета на новороденото

Все повече внимание се отделя на откриването от общопрактикуващите лекари и педиатрите на стигми, даващи информация за бъдещи проблеми свързани с кърменето, а така също и за преодоляването на тези потенциални проблеми.

Във връзка с това в Journal of Pediatric Heathcare през 2005 г бр. 19 дори е публикувано цяло указание за подхода при диагностицирането на проблемите с кърменето и указанията за справяне с тях.

Макар доста подробно, указанието може да бъде сведено до два прости въпроса:

1. Чува ли се гълтане от детето докато се кърми?
2. Има ли болка в млечната жлеза след кърмене и по време на кърмене?
 • Ако се чува гълтане и няма болка по време и след кърмене всичко е наред.
 • Ако детето прави дъвкателни движения, но не се чува гълтане трябва да се подобри техниката на поставяне на детето върху гърдата.
 • Ако е налице болка, трябва да се намали болката за да не настъпи галактостаза и евентуално мастит.


В процеса на лактация настъпват изменения на много биологични свойства и хранителни вещества в млякото.

Прието е разделянето на лактацията на три периода: секреция на коластра, преходно мляко и зряла кърма.

През периода на секреция на преходно мляко (т.нар. спускане на млякото), който настъпва между 4-тия и 13-тия ден след раждането, най-често при първораждащи, но нерядко и при повторнораждащи жени се наблюдава подуване на млечните жлези, леко повишаване на температурата на тялото, болезненост. Понякога този процес наспъпва по-късно – до 15-20 дни след раждането.

Нерядко в този период се наблюдава и галактостаза – отчасти поради липса на умения за изцеждане на гърдата след кърмене, отчасти поради индивидуална особеност в едната или двете млечни жлези на жените. Този момент понякога е повратен в процеса на кърмене. Жените се плашат, че нямат достатъчно кърма за новороденото, притесняват се, че може да настъпи усложнение – следродов мастит, започват дохранване на детето с адаптирано мляко и евентуално преустановяват кърменето.

Болезнените млечни жлези са втората по честота причина за отказ от кърмене след напуканите и болезнени зърна според национални проучвания, проведени във Великобритания през 2001 г. [1]. Един от факторите, обуславящи болезнените усещания в млечните жлези е галактостазата.

В доклад, който разглежда възможните терапевтични решения при галактостаза е анализиран резултатът от осем рандомизирани и «квази рандомизирани» проучвания, включващи общо 424 жени.  Резултатите са следните:


В общата практика болезнените млечни жлези са чест проблем, който налага вземането на адекватно решение, което да облекчи майката и да съхрани потенциала й за кърмене.
 

Диференциална диагноза на болка в млечните жлези при кърмачки:

Галактостаза:


Мастит по време на лактацията: интерстициален, гестационен, пуерперален (O91.2)


Кандидоза на млечната жлеза


Хомеопатията представя възможност за ефективно повлияване на галактостазата без при това да се прибягва за потискане на лактацията.

Обикновено лечението се провежда с медикаментите  Bryonia alba и Phytolacca decandra.
 
 

В патогенезата на Bryonia alba  са описани най-важните и характерни черти на галактостазата: 
 • млечните жлези са горещи, твърди и болезнени, 
 • болката се влошава от най-малкото движение
 • температурата се покачва постепенно до 37-38,5 градуса C, след което се задържа платовидна
 • налице е обща раздразнителност. 
За предотвратяване на образуването на болезнени кисти, дължащи се на препълване на млечните канали с мляко се назначава поддържащо лечение с Phytolacca decandra 9СН 3х5 гранули.

За да  бъде назначена Phytolacca decandra  е необходимо наличието на:

 • конгестия в млечните жлези
 • плътни болезнени възли
 • болка, която ирадиира от зърното към цялото тяло
 • напукани гърди

 • болезнена лактация: фисури, гъста и недостатъчна по количество кърма

Обикновено с тези два медикамента галактостазата се овладява бързо и без последващи усложнения.

В редки случаи, ако са появят белези за усложнения на галактостазата с мастит се назначават медикаментите Apis mellifica, Belladonna и/или Hepar sulfur

Показанията за Apis mellifica са:

Когато е налице рязко покачване на температурата до и над 39 градуса, блестяща зачервена кожа, болка, затопляне се назначава Belladonna 15СН през 2 часа.


Библиография
1. Cochrane Rev Abstract.  2006; ©2006 The Cochrane Collaboration
2. Foxman B, D'arcy H, Gillespie B, et al. Lactation mastitis: Occurrence and medical management among 946 breastfeeding women in the United States. Am J Epidemiol 2002;155:103–14.
3. Mass S. Breast pain: Engorgement, nipple pain and mastitis. Clin Obstet Gynecol 2004;47:679–82.