Сенната хрема - възможностите на хомеопатичното лечение

Кихате ли? Или може би се оплаквате от непрекъсната хрема, която като че ли няма никога да спре, очите Ви са раздразнени и сълзят, усещате сърбеж в гърлото.
Действително е неприятно, но най-лошият избор е просто да отидете до аптеката и да си вземете някакви капки за нос, за да Ви се "отпуши" носа. Това може и да помогне за ден-два, но след това носът се запушва окончателно и хремата става особено упорита. Развива се едно особено неприятно състояние, което се дължи на пареза на съдовете в носната лигавица. За да се възвърне предишното състояние на периодична хрема ще бъдат необходими около две седмици, през които организмът изпада в "абстиненция" и хремата е особено интензивна.

Тъй че преди да предприемете лечение помислете каква е причината за тези оплаквания.

Най-често се касае  за банален вирусен ринит, сенна хрема или вазомоторен ринит.
 


Алергията е просто извънредно силна реакция от страна на организма към тези вещества. Става дума за вродената способност на организма да произвежда прекомерно голямо количество антитела при срещата си с определени външни дразнители (алергени). Същите антитела се произвеждат и от организмите на неалергичните лица, но в по-малко количество и не толкова често.

Обикновено склонността към алергия се наблюдава при няколко души в едно семейство. При някои от роднините се среща сенна хрема, при други астма, а при трети екзема. Нерядко един и същи пациент страда от две или повече страдания - например в миналото си е страдал от екзема, след години от сенна хрема, а в по-късна възраст от астма.

Сенната хрема за разлика от другите форми на алергичния ринит е сезонна.

При всеки пациент тя протича в определен сезон, някои години по-леко, а други по-тежко.

Конвенционалното лечение се провежда с антихистаминови медикаменти. Най-честата им странична реакция е поява на сънливост. Понякога се предписват смеси от антихистамини и деконгестанти. Те могат да бъдат с неприятни странични ефекти при пациенти, които страдат от високо кръвно налягане или имат простатни проблеми - могат да доведат до хипертонични кризи и затруднено изпразване на пикочния мехур.

Някои болни получават облекчение единствено от лечение с инхалаторни кортикостероиди. Те се прилагат вече над двадесет години и се знае, че не притежават съществени странични ефекти. Проблем в употребата им е високата цена, възвръщането на симптомите след преустановяване на лечението и необходимостта от лекарско предписание.

В Европа, а вече все повече и в България лекарите трупат опит в лечението на сенната хрема с хомеопатия. Основното предимство на този метод е, че се прилагат малки и безкрайно малки дози медикамент, тъй че няма никаква опасност от странични или токсични ефекти на лечението. Хомеопатията лекува болестите, като стимулира естествените защитни механизми на организма. В този смисъл тя е регулираща терапия с много голям потенциал при алергичните заболявания, защото при тях патологичното състояние се дължи на нарушена регулация в имунния отговор.

Принципно хомеопатичното лечение може да се раздели на симптоматично, и лечение на терена (конституцията) на болния. Симптоматичните медикаменти се подбират според конкретната клинична картина на болния и целят просто да намалят и облекчат оплакванията на болния, свързани с хремата. Конституционалното лечение се прилага за да се намали вероятността от последващи рецидиви.

Нерядко болният сам може да опита лечение със симптоматични медикаменти, ако е достатъчно наблюдателен. За конституционално лечение обаче е необходима консултация с лекар-хомеопат, който владее тънкостите в подбора на хомеопатичните медикаменти и стратегията на лечение на хроничните болести. При конституционално лечение се взема предвид не само конкретната клинична картина, но така също миналите заболявания, наследствеността на пациента, неговата възраст, съпътстващите лечения и пр.

Тъй като хомеопатията е сравнително нов за България метод, лица без подходящото медицинско образование понякога си позволяват да “лекуват” по свои собствени “системи”, осланяйки се на факта, че хомеопатичните медикаменти са практически безвредни. Нещо повече – понякога те сами “приготвят” хомеопатични лекарства и направо ги продават на нищо неподозиращите болни. Това е една изключително порочна практика, защото липсата на медицинско образование може да доведе до сериозни диагностични грешки. В такива случаи болният се лекува за “алергия”, но може да се касае за друго заболяване, което ако не бъде лекувано да прогресира и да подкопае сериозно здравето му. Продажбата на “домашно приготвени” хомеопатични лекарства пък си е направо престъпление, защото всички медикаменти трябва да минават през контрол и регистрация в комисията за лекарствени средства и да се продават само в аптеките от лицензирани фармацевти.

Хомеопатичните медикаменти представляват гранули от лактоза и захароза, напоени с активното векщество. Приемат се на гладно, като се поставят под езика и се смучат до пълното им стопяване.

Най-често използваните за симптоматично лечение на сенна хрема хомеопатични лекарства са Allium cepa, Euphrasia, Sabadilla и Nux vomica.
 

Allium cepaсе приема когато водещото оплакване е кихане с изключително обилна, водниста, прозрачна и раздразваща секреция от носа. Секрецията от носа зачервява и раздразва кожата. Едновременно с това се появява парене, смъдене в очите и сълзотечение. Сълзите не раздразват кожата, по която се стичат. След няколко часа болният започва да се оплаква, че му дращи на гърлото, гласът му става дрезгав, появява се непрекъсната, дразнеща кашлица, причинена от чувство за гъделичкане в ларинкса.Прилага се в дозировка от 5 гранули в разреждане 9 CH четири до шест пъти дневно.

Euphrasia се назначава, когато водещото оплакване на болния е дразнене и сърбеж в очите. Симптомите са почти същите, както при Allium cepa. За разлика от него обаче, тук секрецията от носа изобщо не раздразва ноздрите, а очите са много силно възпалени, с чувство за дразнене, парене, непоносимост към светлина, силно зачервени конюнктиви, болка. Отделят се горещи, раздразващи кожата на лицето сълзи. След ден-два се появява и кашлица, която обаче не е дразнеща и ларингеална, както е при Allium cepa, а е влажна, с лесно отхрачване на слуз, не дразни дихателните пътища. Прилага се в дозировка от 5 гранули в разреждане 9 CH през час до облекчаване на симптомите.

Sabadilla се използва най-често когато сенната хрема се усложнява от алергичен синузит. Болният се оплаква от спастично, силно кихане с отделяне на обилна водниста секреция от носа. Кихането се предшества най-често от чувство за сърбеж в сона и мекото небце. За разлика от Allium cepa и Euphrasia при тези болни носът е запушен, като най-често се запушва ту едната, ту другата ноздра. Болният е свръхчувствителен към миризми и затова нерядко ринитът се отключва от парфюм или друга по-силна миризма. Освен това се оплаква от сълзене, парене в очите и непоносимост към светлина. Прилага се в дозировка от 5 гранули в разреждане 9CH през час до облекчаване на симптомите.

Nux vomicaсе препоръчва на пациенти с целогодишен ринит или със сенна хрема, при които основното оплакване е залпово кихане и усещане за сухота в носа. Нощем носът се запушва напълно без отделяне на секрет, а сутрин след събуждане се появява залпово кихане и отделяне на обилна, недразнеща, прозрачна секреция. Хремата намалява, ако болният излезе навън, а в стаята носът се запушва отново и сутринта пак се появява залпово кихане. Прилага се в дозировка от 5 гранули три пъти дневно в разреждане 9 CH.


При невъзможност да се подбере индивидуално симптоматично лекарство може да се приложи Histaminum или Poumon histaminum в разреждане 15CH три пъти дневно.
Симптоматичното лечение обикновено е доста ефективно три-четири сезона. След няколко години обаче ефектът му отслабва. Затова е желателно лечението да бъде допълнено от конституционално хомеопатично лечение, проведено от лекар-хомеопат. Така ще се гарантира не само траен ефект по отношение сенната хрема, но и по-добро здраве като цяло за пациента.
 

Д-р Иван Енев
назад