ЛЕЧЕНИЕ С ХОМЕОПАТИЯ НА ГИНЕКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Голямата популярност на хомеопатията по света се дължи на нейната ефикасност и липсата й на токсичност. Тя стимулира имунната система и по този начин помага на организма сам да се справи със заболяването. Хомеопатията е лечение на природна основа.Хомеопатичните лекарства са изготвени от растителни, животински или минерални вещества и са с изключително малка концентрация..

Българката все още е недостатъчно запозната с възможностите на този вид лечение. В областта на гинекологията хомеопатията може да помогне при проблеми в пубертета, нередовна менструация, предменструален синдром, болезнена менструация, проблеми по време на бременността и кърменето, хронични гинекологични инфекции, вагинална кандидоза, миоми на матката, генитални кондиломи, проблеми по време на менопаузата, менометрорагии и други .

Хомеопатията не отрича класическата медицина.При редица гинекологични заболявания тя може да помогне като самостоятелен метод на лечение, а в други е подходящо допълващо лечение към традиционните лекарства

Какви са възможностите за лечение с хомеопатия при най-честите гинекологични проблеми?

ГИНЕКОЛОГИЧНИ ИНФЕКЦИИ

Острите гинекологични инфекции налагат най-често традиционна терапия и в тези случаи хомеопатията е само допълващо лечение.При някои жени обаче тези инфекции имат тенденция да хронифицират. Хомеопатията може да помогне именно при рецидивиращите възпаления на яйчниците или на матката.Най-често използваните лекарства при тези заболявания са Сулфур, Калкареа карбоника, Натрум муриатикум, Графитес, Силицея, Сепия, Нитрикум ацидум, Туя и други.

ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕС

Причинителят е херпес вирус, който предизвиква повърхностни ранички по кожата и лигавицата на гениталиите.Предава се по полов път. Особено опасен е за бременните жени . Рецидивира при всеки случай на спад на имунната система. Няма специфично лечение в традиционната медицина, която най-често използва препаратът Зовиракс. В хомеопатията херпес инфекциите се повлияват добре и се разреждат до минимум рецидивите.

ВАГИНАЛНА КАНДИДОЗА/влагалищна гъбична инфекция/

Предизвиква се от гъбичката Кандида албиканс. При редица жени има склонност към хронифициране и стандартното лечение не винаги успява да овладее рецидивите. Хомеопатичното лечение е изключително успешно, тъй като се повлиява предразположението на организма към това заболяване и се стимулира имунната система .Най-честите хомеопатични лекарства са Сепия, Силицея, Сулфур, Хелониас. Има и хомеопатично лекарство, изготвено от самата гъбичка – Монилия албиканс, но то действа само при съчетаване с едно от гореспоменатите лекарства.Подобрение настъпва още през първите няколко дни от лечението, а окончателно излекуване след около месец и половина.

ПРЕДМЕНСТРУАЛЕН СИНДРОМ

Всяка втора жена се оплаква от подуване и болки в гърдите и корема, и променливо настроение преди мензис. Традиционният медицински подход включва дълготрайна употреба на лекарства, които често имат нежелани странични въздействия. Хомеопатичното лечение на този проблем е доста ефикасно и безвредно. То включва лекарства като Лахезис,Пулсатила, Натрум муриатикум, Сепия, Натрум сулфурикум и други.Има и хомеопатичен препарат Фоликулин/ изготвя се от фоликулостимулиращия хормон/, с който се повлияват излишните количества естроген в организма, водещи до подобни оплаквания.

МЕНОРАГИИ

Касае се за твърде обилен или дълготраен мензис. В тези случаи е задължително да се постави точна диагноза. Трябва да се отхвърли наличието на ендометриоза, миома, злокачествен тумор и т.н. След отхвърляне на горните заболявания, може да се приложи хомеопатично лечение с много добър ефект.В зависимост от особеностите на кръвотечението се избират различни лекарства, които имат отношение към венозните и капилярните съдове. Най-често използваните са Сабина, Арника, Секале корнутум,Милефолиум, Фосфорус.Те имат чудесен кръвоспиращ ефект .Изборът на конкретен медикамент се решава от лекаря хомеопат, който да го съчетае с лечение за предразположението на пациентката към менорагии. Тези маточни кръвоизливи трябва задължително да се лекуват, защото хроничната кръвозагуба води неминуемо до развитието на желязодефицитна анемия.

МИОМА НА МАТКАТА

Това е доброкачествен тумор на матката, който често предизвиква маточни кръвоизливи, смущения от притискане и др. Големите миоми се отстраняват оперативно . При малките миоматозни възли хомеопатията има добър ефект и позволява на пациентката да избегне операцията и да навлезе в менопаузата, когато секва хормоналния стимул за развитието на миоми. Най-честите хомеопатични лекарства за миомни възли са Калкарея Флуорика, Калкарея карбоника, Силицея, Туя,Сепия.

ДИСМЕНОРЕЯ/ болезнен и тежко протичащ мензис/.

Причините за нея са многобройни. Хомеопатията е изключително ефикасна при функционалните дисменореи, които са и най-често срещаните. При дисменореите, причинени от органични увреждания е желателно хомеопатията да се използва само като допълващ метод към традиционната терапия.

Ако болезнената менструация се дължи на нарушено хормонално равновесие, то трябва да се потвърди с лабораторни изследвания.Има хомеопатични лекарства, като Фоликулин и Лутеин, които в зависимост от разреждането си могат да повишат или да намалят нивата на женските полови хормони.Те нямат страничните ефекти на традиционните хормонални препарати.

МЕНОПАУЗА

Хомеопатичните лекарства са отлична алтернатива за лечение при жени, които имат противопоказания или нежелание за заместителна хормонална терапия. Повлияват се отлично топлите вълни, промените в артериалното налягане, сърцебиенето,костно-ставните промени, промените в настроението и склонността към депресии.Има хомеопатични лекарства, които подобряват калциево-фосфорната обмяна и в съчетание с камбиниран калциев препарат съдействат за ограничаване на остеопорозата по време на менопаузата.Най- често използваните лекарства за нехормонално лечение на климактеричните оплаквания са Лахезис, Сепия, Сулфур и Графитес.

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Хомеопатията може да помогне в първите 3 месеца от бременността при оплакванията от гадене и повръщане, както и в края на бременността.Лекарства като Арника, Колофилум, Актея рацемоза влияят върху по-бързото разкритие, по-безболезнено раждане и по-бързо възстановяване на тъканите след раждане. Ако по време на бременността всеки 20 дни от месеца се пият сутрин и вечер по 5 гранули от Калкарея флуорика 9СН и Графитес 9СН, кожата увеличава своята еластичност и не се образуват стрии.Хомеопатичните лекарства са напълно безвредни и за майката, и за бебето.С този вид лечение може да се засили или намали количеството на кърмата, да се помогне в случаите на следродова депресия, на застрашаващи мастити, рагади по гръдните зърна, косопад след раждане, костно-ставни болки и други.

КОНДИЛОМИ /генитални брадавици/

Разполагат се по гениталиите и около ануса.Задължително трябва да се лекуват, защото се предават по полов път и с
времето имат тенденция към нарастване и засягане на по-голяма площ. Хомеопатичните лекарства за лечение на кондиломи са Нитрикум ацидум, Туя, Медоринум.

 
Лечението на гинекологични заболявания с хомеопатия задължително трябва да се извършва от квалифициран лекар-хомеопат, често в сътрудничество с личния гинеколог на пациентката, за да се избере най-подходящия за нея тип лечение.
Д-р Василка Юрукова
Назад