ГРИПЪТ НЕ Е СТРАШЕН АКО ПОЗНАВАМЕ ХОМЕОПАТИЯТА

 
Грипът е инфекциозно заболяване, което се причинява от специфичен вирус - Ортомиксовирус. 
 
 
ГРИПЕН ВИРУС 
ВНИМАНИЕ!!!
ПРИ ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ НА ГРИП СИ ВЗЕМЕТЕ ПО ЕДНА ТУБА ДОЗА OSCILLOCOCCINUM ПРЕЗ ОСЕМ ЧАСА
Заболяванията протичат като епидемия, по-често в есенно-зимния сезон.
Заразяването става по въздушно-капков механизъм при директен контакт с болен. След безсимптомен инкубационен период от един до три дни, се развива картината на заболяването, което протича в три стадия:

Началото най-често е с рязко повишаване на температурата, отпадналост, мускулни болки и главоболие. Обикновено температурата е толкова по-висока, колкото по-млад е болният (при децата може да достигне и до 41oC).

След два-три дни температурата, главоболието и мускулните болки намаляват, но се появяват оплаквания от дихателната система - хрема, кашлица, болки в гърлото, болки в гърдите и пр. Възможно е да има  болки в очите и зачервяване на конюнктивите, сълзене, непоносимост към светлина. Рядко типичната картина на грипа се усложнява с кръвоизливи от различни органи, включително и тежки хеморагични пневмонии (т.е. пневмонии с кръвоизливи в белите дробове).

След пет-десет дни оплакванията постепенно намаляват, но възстановяването трае дълго - понякога повече от месец. През периода на възстановяване болният се чувствува слаб, изнервен, раздразнителен, уморява се бързо при физическо и умствено усилие.

Грипоподобните състояния се причиняват от много други видове вируси, различни от този на грипа. Клинично трудно се разбира дали заболяването е причинено от грипен или от друг вид вирус.   Окончателна диагноза се поставя само след вирусологично изследване. Затова и сред обикновените хора зимните вирусни инфекции са популярни с названието "грип", което не е правилно.

Профилактика на грипа се прави с противогрипна ваксина. Проблем при ваксините е, че не създават траен имунитет – ваксината трябва да бъде поставена следващата година отново. Тя не предпазва от заболяване, но намалява риска от усложнено протичане на грипа. Затова се препоръчва поставянето й на увредени пациенти: болни от диабет, онкологични или хронични дихателни заболявания, страдащи от сърдечна или бъбречна недостатъчност, провеждащи лечение с кортикостероиди и др.

Профилактичната употреба на хомеопатичния медикамент Oscillococcinum  по една туба-доза на всеки петнадесет дни предотвратява развитието на заболяване по време на епидемия.

Предимство пред противогрипната ваксина е, че стимулира неспецифичната защита на организма, докато противогрипната ваксина цели изграждане на антитела срещу определен тип грипен вирус (грипният вирус съществува в множество разновидности, срещу всяка от която се изграждат антитела само след преболедуване).
Вирусните заболявания не трябва да се лекуват с антибиотици. Антибиотиците са лекарства, които убиват бактериите, като разрушават клетъчната им стена или повлияват на метаболизма им. В обичайната практика антибиотици се изписват и употребяват прекалено често и необосновано. Това се дължи от една страна на невъзможността симптомите да бъдат облекчени ефикасно с обичайни лекарства, а от друга на страха  на лекаря и пациента от усложнения.
         Хомеопатичните лекарства са изключително подходящи при вирусните заболявания. Те стимулират естествените защитни механизми на организма и предпазват от заболяване.
         Установено е, че децата които редовно се лекуват с хомеопатични лекарства при остри вирусни заболявания на дихателните пътища по-радко развиват бронхит и пневмония. Освен това хомеопатичното лечение не е съпроводено от риск за развитие на алергия или други странични и нежелани ефекти.
        Правилно проведеното хомеопатично лечение води до бързо оздравяване и предотвратява усложненията, защото като хомеопатичните лекарства стимулират естествените защитни сили на организма, които единствени могат да се справят с вирусите.

         При грипен синдром най-добре е още при първите оплаквания да се започне лечение с Oscillococcinum, който се назначава  три пъти дневно по една туба-доза. Този медикамент е специално изпитван в двойно сляп опит при грип във Великобритания и Франция, като резултатите от проучването показват по-висока ефективност сравнено с конвенционалното лечение – противовъзпалителни медикаменти.
Към лечението с Oscillococcinum се добавя медикамент, съобразен с оплакванията на болния. Тъй като в първите дни невинаги е възможно да се предвиди в детайли клиничнат картина на болестта и да се предвиди нейното, за ден-два се препоръчва лечение според водещото оплакване със следните хомеопатични специалитети:

 • При остра хрема може да се опита лечение с CORYZALIA. За разлика от обичайно прилаганите капки за нос (вазоконстриктори или антихистамини) този медикамент не води до изсушаване на лигавицата и не потиска локалния имунитет. Прилага се като се смучат през час по една-две таблети. С намаляване на хремата приемите се разреждат
 • При пресипналост, съчетана с усещане за умора на гласните връзки и загуба на глас се започва лечение с HOMEOVOX ®.Тези оплаквания са особено характерни за хора, които системно преуморяват гласа си – учители, журналисти, търговци, певци, артисти. Медикаментът е ефективен и при професионална преумора на гласа. Лечението започва с една таблета за смучене през един-два часа до възстановяване на гласа и отзвучаване на чувството за дразнене в гърлото;
 • При разтрисане, главоболие, болки в мускулите и очите, повишена температура и силна отпадналост  се дава PARAGRIPPE® - по една таблетка през час. Обикновено в края на първото денонощие настъпва клинично подобрение и приемите се разреждат до три-четири таблети дневно;
 • Когато водещото оплакване е болка в гърлото, чувство за дразнене, пресипналост, затруднено преглъщане и температура се препоръчва лечение с HOMEOGENE® – по една таблетка през половин час. След два дни при клинично подобрение приемите се разреждат до три-четири пъти дневно.
 • При дразнеща, мъчителна кашлица  към изброените по-горе медикаменти може да се добави STODAL® по една чаена лъжичка (за деца) или по една супена (за възрастни) пет пъти дневно.


Това лечение е резултатно при повечето пациенти, ако не страдат от някакво заболяване, което подкопава сериозно имунната система. Трябва обаче да се познават и състоянията, които налагат консултация със специалист
 
 
   
  Не лекувайте сами

   
   

  Потърсете медицинска помощ незабавно!!!
   

 • При дете под четири месечна възраст с повишена температура
 • При температура над 39,8 гродуса C (измерена ректално или орално) независимо от възрастта на пациента;
 • Ако независимо от болестта и температурата е налице изключително голяма раздразнителност, прекомерна сънливост, умствена обърканост; вдървеност на шията; гърчове; учестено и затруднено дишане; повтарящо се и продължително повръщане;
 • Ако независимо от  температурата, пациентът изглежда много сериозно болен;
 • При поява на хрема и кашлица при дете под шестмесечна възраст след контакт с болен от грип.
  Потърсете лекарска помощ още същия ден!
   
 • При симптоми на грип у пациент, страдащ от  заболявания като: диабет, хипертонична болест, ревматизъм, порок на сърцето, астма, онкологична болест.
 • При на грип у дете под шест месеца и възрастен над шестдесет години.
 • При  симптоми на грип у пациент, лекуван с антибиотици през последните десет дни.

Ако след грип се възстановявате трудно, или ако грипът е отключил друго хронично заболяване – астма, хроничен бронхит и др. е добре да се потърси съвет от лекар-хомеопат.

Лекарите хомеопати са обучени по специална програма за лечение на “терена” на болния. Това лечение се провежда със специално подбирани за всеки болен медикаменти. Добре е преди започване на лечението пациентът да се убеди, че лекарят е действително квалифициран за това лечение. Българската медицинска хомеопатична организация признава в момента само обучение, проведено под егидата на Софийския медицински университет и Центъра за развитие и обучение по хомеопатия (ЦОРХ).

Д-р Иван Енев
НАЗАД